Αρχικη » 3ο Webinar του έργου INVEST – 10 Απριλίου 2025

3ο Webinar του έργου INVEST – 10 Απριλίου 2025

7 Απριλίου 2025

Στις 10 Απριλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Webinar του έργου INVEST (Interoperability Vision in Europe – Strategy Timeplan). Το έργο ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τις πρωτοβουλίες που περιγράφονται στην πρόσκληση DIGITAL-2024-BESTUSE-06-INNOV-ADMIN στο πλαίσιο του προγράμματος Digital Europe, συντονίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου, αποτελεσματικού και προνοητικού ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος.

 

Κατά τη διάρκεια του  3ου webinar, θα συζητηθούν τα ακόλουθα κύρια ζητήματα:

  • Κοινότητα για τη Διαλειτουργική Ευρώπη
  • Ανάγκες κατάρτισης για τον Κανονισμό για τη Διαλειτουργική Ευρώπη

Στο άρθρο 16 του Κανονισμού για τη Διαλειτουργική Ευρώπη προβλέπεται η συμβολή της Κοινότητας Διαλειτουργικής Ευρώπης, παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη και συμβουλές. Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκοί συντελεστές που εδρεύουν ή είναι εγγεγραμμένοι σε ένα κράτος μέλος καλούνται να συμμετάσχουν στην Κοινότητα Διαλειτουργικής Ευρώπης με την εγγραφή τους στην πύλη Interoperable Europe. Μέλη της Κοινότητας Διαλειτουργικής Ευρώπης μπορούν να προσκληθούν, μεταξύ άλλων συνεισφορών, να:

  • Εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της πύλης Interoperable Europe
  • Προσφέρουν τεχνογνωσία στην ανάπτυξη λύσεων διαλειτουργικότητας
  • Συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας και σχετικές πρωτοβουλίες
  • Λάβουν μέρος στα μέτρα στήριξης που περιγράφονται στα άρθρα 9 έως 14,  όπως έργα υποστήριξης εφαρμογής πολιτικής,  μέτρα καινοτομίας, sandboxes και αξιολογήσεις από ομοτίμους
  • Υποστηρίξουν την υιοθέτηση προτύπων και πλαισίων διαλειτουργικότητας

Κατά τη συζήτηση, οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με θέματα, όπως το είδος των ενδιαφερομένων που θα μπορούσαν να έχουν σημαντική συνεισφορά στην Κοινότητα Διαλειτουργικής Ευρώπης, ποιες θα ήταν οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την ενεργό συμμετοχή της Κοινότητας Διαλειτουργικής Ευρώπης στην εφαρμογή του Κανονισμού και ποιοι  τομείς και τρόποι συνεισφοράς της Κοινότητας Διαλειτουργικής Ευρώπης θα είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

 

Το άρθρο 13 του Κανονισμού για τη Διαλειτουργική Ευρώπη περιγράφει τις απαιτήσεις κατάρτισης για την εφαρμογή του. Η Επιτροπή θα αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τη χρήση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας και των λύσεων Διαλειτουργικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν επιλογών και ανοιχτού κώδικα. Οι οντότητες της Ένωσης και οι φορείς του δημόσιου τομέα θα είναι υπεύθυνοι για την παροχή σχετικών προγραμμάτων κατάρτισης διαλειτουργικότητας σε προσωπικό με ρόλους που επηρεάζουν τις διευρωπαϊκές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

 

Επιπλέον, η Επιτροπή θα διοργανώσει σεμινάρια κατάρτισης σε επίπεδο Ένωσης για τη διαλειτουργικότητα για την προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ του προσωπικού των οντοτήτων και φορέων του δημόσιου τομέα, σε επίπεδο Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Επίσης, η Επιτροπή θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός προγράμματος πιστοποίησης για τη διαλειτουργικότητα για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.

 

Με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας, είναι σαφές ότι οι στοχευμένες πρωτοβουλίες κατάρτισης και αναβάθμισης είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας εντός του δημόσιου τομέα. Η ενίσχυση των συνεργασιών με τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη βιομηχανία θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση των απαραίτητων ταλέντων. Επιπλέον, η προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων και των φορέων του δημόσιου τομέα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή.

 

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Διαλειτουργικότητας παρέχει επίσης ένα δομημένο πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει ένα ολοκληρωμένο φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα. Πρωταρχικός στόχος του είναι να ενισχύσει τις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες των δημόσιων διοικήσεων στον τομέα της διαλειτουργικότητας μέσω δωρεάν MOOCs.

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα αναφερθούν σε συγκεκριμένα θέματα και δεξιότητες διαλειτουργικότητας που θεωρούν πολύτιμες για την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού τους, τρόπους με τους οποίους η κατάρτιση μπορεί να συμβάλει σε μετρήσιμες βελτιώσεις στην παροχή υπηρεσιών, στη λειτουργική αποτελεσματικότητα και στην ικανοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Διαλειτουργικότητας πρέπει να προσαρμοστεί στις αναδυόμενες τάσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαλειτουργικότητα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης σημασίας της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού.