Η Διακήρυξη του Βερολίνου για την ψηφιακή κοινωνία και την ψηφιακή διακυβέρνηση αποτελεί βασικό πυλώνα για τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσουν έναν προστατευμένο, ασφαλή και βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο, σύμφωνα με τις βασικές αξίες της ΕΕ και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η τελευταία έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2024, καταδεικνύει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλους τους τομείς από το 2021, ωστόσο, ο ρυθμός προόδου ποικίλει τόσο μεταξύ των τομέων πολιτικής όσο και μεταξύ των χωρών, με ορισμένους τομείς πολιτικής να αντιμετωπίζουν βραδύτερες προόδους. Τη συγκεκριμένη έκθεση για την παρακολούθηση της Διακήρυξης του Βερολίνου θα τη βρείτε εδώ.
Ειδικότερα, οι βαθμολογίες της Ελλάδας στον μηχανισμό παρακολούθησης της Διακήρυξης του Βερολίνου το 2023 αυξήθηκαν συνολικά σε σύγκριση με εκείνες του 2022, εκτός από τους Τομείς Πολιτικής 1 (Θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατικές αξίες), 5 (Ψηφιακή κυριαρχία και διαλειτουργικότητα) και 7 (Ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα), οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί. Ενώ οι Τομείς Πολιτικής 2 (Κοινωνική συμμετοχή και ένταξη) και 3 (Ψηφιακή ενδυνάμωση και αλφαβητισμός) αυξήθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με πέρυσι, ο Τομέας Πολιτικής 4 (Εμπιστοσύνη μέσω της ασφάλειας στον ψηφιακό τομέα) σημείωσε αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι σημαντικότερες αυξήσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το 2022 έχουν καταγραφεί για τον Τομέα Πολιτικής 6 (Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο βασισμένα στην αξία), με αξιοσημείωτη πρόοδο 7 ποσοστιαίων μονάδων.
Επιπλέον, η Ελλάδα βαθμολογείται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε τρεις από τους επτά Τομείς Πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει βαθμολογία:
Συνοψίζοντας, αυτή η τελευταία έκδοση της Διακήρυξης του Βερολίνου και τα συμπεράσματά της, είναι επίσης μια ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω, καθώς και να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό τα επόμενα χρόνια. Τέλος, ενώ η εφαρμογή της Διακήρυξης ολοκληρώνεται, οι βασικές αξίες που προωθεί θα εξακολουθήσουν να είναι ζωτικής σημασίας για τις ψηφιακές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης των στόχων του προγράμματος πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία.